When the magic happened!

Jan Beullens aan het woord

In de dagelijkse hectiek van een logistiek bedrijf in het topsegment van executive jets straalt Jan Beullens, contract operations manager bij DHL Service Logistics, een bijna jaloersmakende innerlijke rust uit. Slechts 5 jaar geleden liet hij bijna de uitdaging van een LPL-traject (Leergang Persoonlijk Leiderschap) van Hulshof TCP aan zich voorbij gaan, vanwege een te chaotische werkomgeving waarin hij zich op dat moment bevond. Hij vond dat hij het gevraagde commitment niet kon leveren. Nu is hij vooral “geweldig blij” dat Richard Hulshof hem op dat moment niet losliet.

Wanneer het leven een meer voor de hand liggende wending had genomen, zwaaide Jan Beullens nu de scepter over een keukenteam en werd zijn wereld begrensd door de vier muren van een restaurantkeuken. Op 18-jarige leeftijd studeerde Jan af als restauranthouder en was hij als chef werkzaam in een keuken. De wens om meer van de wereld te zien en een drang naar onafhankelijkheid dreven hem in een hele andere richting. “Geld dat wordt verdiend in de horeca, wordt doorgaans weer besteed in de horeca.” De uren die Jan na het werk met zijn collega’s doorbrengt met een ‘pintje’ staan de opbouw van die onafhankelijkheid in de weg.

In lijn met zijn stellige overtuiging: “Wat je wilt, daar werk je voor” neemt hij een 2de baan als loader/sorter bij DHL op de luchthaven te Zaventem. Jan raakt gepassioneerd door de geur van kerosine. Hij ruilt de keuken in voor de wereld van de logistiek, een droomcarrière van magazijn tot management volgt. Hands-on, selfmade en gepassioneerd zijn woorden die hem ultiem passen.

Na functies bij TNT, Nike en een zelfstandig avontuur keert Jan in 2013 terug naar zijn eerste logistieke werkgever. DHL vraagt hem om in een chaotische periode een belangrijk project recht te trekken. “Backlog, onbestemde producten op de vloer en achterstallige administratie maakten de chaos compleet. Ik haal energie uit het opschonen van situaties die in ogen van anderen totaal ontspoord zijn.” De chaos vraagt echter wel zijn volledige focus, het is één van de weinige perioden in zijn werkzame leven waarin hij zich soms overvraagd voelt. Precies in die tijd komt Jan in aanraking  met het leerprogramma van Hulshof.

Op het moment dat Richard Hulshof aan het begin van het LPL-traject vraagt zijn mate van commitment te tonen door een trap naar een boomhut te beklimmen en er 100% voor te gaan, blijft Jan onderaan de trap staan. Als enige. Het is op die plek dat hij en Richard een goed gesprek voeren. Jan voelt dat hij het gevraagde commitment niet kan leveren. “Ik had mijn volledige aandacht nodig voor het rechtzetten en opbouwen van mijn afdeling. Ik vind zo’n leertraject niet vrijblijvend; als je zelf niet investeert in je ontwikkeling, komt er ook niets uit. Ik wilde me meer dan 200% geven, er met drive instappen, maar ik had op dat moment niet de mentale ruimte om me over te geven aan een opleidingstraject. Geen energie en geen mogelijkheid mijn aanwezigheid op de gevraagde tijdstippen toe te zeggen.”

“De start van een leer- en ontwikkeltraject is niet vrijblijvend; als je er zelf niet in investeert, haal je er niets uit.”

“Richard opende het gesprek en vroeg naar mijn redenen om onderaan de trap te blijven staan. Hij opende de weg naar het traject door te vragen voor hoeveel procent ik me wel kon engageren.” Zo start, onderaan de boomhut, alsnog de introductiedag van het tweedaagse leerprogramma. En gaat voor Jan de deur open naar “het echte werk”; het coachingstraject van Hulshof.

“Ik ben altijd de initiator geweest van de stappen die ik in mijn carrière heb gezet. Ik zit aan het stuur van mijn wagen, niemand anders. Dat is in mijn leven zo en in mijn carrière.” Maar ook Jan heeft vormende major life events meegemaakt. Toen hij door een reorganisatie en politieke verschuivingen in een positie kwam, waarin hij geen connectie met zijn leidinggevende ervaarde, startte hij met een collega en een derde partner een eigen bedrijf.

Ze weten de top van Lufthansa te overtuigen van hun kunnen en worden onderdeel van de formule 1 binnen de logistieke markt. De drie managing partners van de Belgische vestiging werken samen in een enerverende wereld. De dynamiek vraagt ook formule 1-niveau aan inzet: “We liepen geen extra miles, maar extra marathons”.

 
Major life-events

De drie boeken geweldige resultaten, targets worden overschreden en klanten geven aan meer dan tevreden te zijn. Maar na anderhalf jaar komt er voor Jan een abrupt einde aan de samenwerking, wanneer de partners op een andere voet verder willen dan hij. “De splijting trof me in mijn diepste ik.” Major life-events zijn vormend. Soms blijken mensen andere normen en waarden na te streven dan je voor mogelijk zou kunnen houden. “Wat keihard binnenkomt, waar je het meest voor moet strijden of wat je het meest raakt, daar haal je ook het meeste uit. Ik ben een product van mijn opvoeding, maar ook een product van mijn eigen evolutieDeze episode heeft me geleerd bewuste keuzes voor mezelf te maken.”

“Het doorzettingsvermogen van Richard herken ik”

Voor de buitenwereld geldt Jan als een extravert persoon, maar zijn diepste emotie, de kern, hield hij voor zichzelf. “Ik had een sterke persoonlijkheid nodig om door te breken tot de kern en de verbetering door te maken die ik zelf voor ogen had. De coaching van Richard keerde mij letterlijk binnenste buiten, legde het diepste van mijn ziel bloot. Waar zit je rem, wat houdt je tegen om te doen wat je in het diepst van je wezen wil doen? Waar zit je eigen sleutel tot succes? Waar schuilt ongebruikt potentieel en voor wie of wat doe je wat je doet? De diepgaande vragen resulteerden in wezenlijk contact met mijn ziel, met het kind in mij. De sessie was in één woord magisch, niet uit te leggen. Thuis vroeg mijn vrouw lachend aan welke pillen ik had gezeten. Ik was veranderd als mens en als leidinggevende. Ik had het kind in mij te vaak verwaarloosd, nu bleek dat dit kind essentieel onderdeel is van mijn persoon en dat ik die integratie nodig had om de handrem eraf te halen. De antwoorden completeerden mij als mens, als onderdeel van de persoon die ik vandaag ben. Het succes van eenieder schuilt binnenin jezelf, je moet het alleen willen ontdekken en toelaten.”

“Omdat ik al het overtollige gewicht afgeschud heb, reis ik heel licht door het leven.”

Wanneer een onderdeel van je wezen niet functioneert, heeft dat invloed op de rest van je functioneren. Jan levert met zijn team hoogstaande dienstverlening in het topsegment binnen de luchtvaarsector. De executive jets mogen niet stilstaan, bij technische mankementen moeten de juiste onderdelen in no time op de juiste bestemming geraken. Dat betekent snel schakelen en zelfstandig opereren. Jan: “We functioneren op hoog niveau in een zeer hectische wereld, nemen beslissingen in een context, met gegevens die op dat moment beschikbaar zijn, in een situatie die op dat moment speelt. Ik laat me niet snel van de wijs brengen door een boze of verwijtende klant of door een situatie waarvan ik niet alle factoren kan beheersen. Ik weet welke beslissing ik heb genomen, ik ben me volledig bewust van de voor- en nadelen en van de impact van wat ik aan het realiseren ben, van de richting waar ik op ga. Ik ben niet bang om fouten te maken.”

Op het niveau van overzicht, van zelfbewustzijn waar Jan zich bevindt, treft hij weinig gelijkgestemden. Desondanks maakt Jan gemakkelijk verbinding met anderen. “Ik sta volledig open voor de wereld en laat toe wat ik zelf toe wil laten. Ik maak zelfbewuste keuzes en bepaal de richting van mijn leven. Omdat ik al het overtollige gewicht afgeschud heb, reis ik heel licht door het leven.”

 

Talentontwikkeling in eigen hand?

Laat ons weten waar jij en je organisatie naar op zoek zijn.