Skip to main content
By oktober 14, 2023maart 3rd, 2024Uncategorized
14 oktober 2023

De kunst van het doorbreken van slechte patronen

Iedereen heeft wel een verlanglijstje van goede gewoontes die hij of zij eigenlijk wel zou willen hebben. Eindelijk eens naar de sportschool gaan, minder troep eten en niet alles uitstellen. Slechte gewoontes zoals roken, te veel drinken en te laat naar bed gaan zouden de meesten, al dan niet verstandige, mensen liever niet meer willen doen. Misschien wil je het heel graag, maar lukt het telkens maar niet. Heel leuk en aardig dan al die goede plannen, maar als bepaalde patronen niet doorbroken kunnen worden, blijft het maar hangen bij een paar leuke ideeën. Lees snel verder want in dit artikel geven wij inzicht in het succesvol doorbreken van slechte patronen .

Het mislukken van het doorbreken van patronen

Waarom kunnen mensen hun ongezonde patronen, waar ze toch zo graag van af willen, niet doorbreken?

We kennen het allemaal wel, heel graag iets willen veranderen maar toch lukt het telkens niet. Je neemt het je iedere week weer voor ‘vanaf maandag ga ik echt iedere dag sporten’ terwijl hier niks van terecht komt. Plannen zijn moeilijk om te zetten in daden, dit komt doordat dit een (heel) lang proces is, hierdoor lijkt het vaak onmogelijk om uberhaupt te gaan beginnen. Heel leuk deze informatie, maar hoe kan je nou alsnog veranderingen aanbrengen?

 

Hoe kunnen mensen patronen wel doorbreken?

Om te beginnen is het veranderen van patronen een proces, en ja, daar is toch echt geduld voor nodig. Hierdoor lijkt het voor heel veel mensen veel te lang te duren en is het ontzettend aantrekkelijk om maar gewoon meteen de handdoek in de ring te gooien. Stom, want dit is helemaal niet nodig. Het is namelijk belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ook Rome niet in een dag gebouwd is, en zo ook het doorbreken van je patronen niet. Heb je al een jaar niet gesport, verwacht dan dus niet dat je morgen een marathon kan lopen.

Patronen doorbeken bestaat uit het nemen van verschillende kleine stappen, in plaats van één grote (mis)stap. Een belangrijke stap is het omzetten van negatieve patronen in positieve gedachten. Bij het veranderen van patronen zou centraal moeten staan wat positief is en wat je gaat doen, in plaats van een focus op wat niet mag en eigenlijk zou moeten. Denk dus niet ‘vanavond moet ik echt vroeg naar bed en mag ik niet naar mijn favoriete serie kijken’ maar verander de gedachte naar ‘vanavond kan ik lekker op tijd naar bed zodat ik morgen uitgerust wakker wordt’. Dit klinkt allemaal heel romantisch, maar als je dit onder de knie krijgt wordt het uiteindelijk een stuk aangenamer en makkelijker om bepaalde patronen te doorbreken, probeer het maar eens uit.

En ja, het kost gewoon tijd om patronen te veranderen. Morgen is niet alles anders, overmorgen ook niet en volgende week misschien een klein beetje. Geef jezelf dus de tijd om het een en ander te veranderen. Op deze manier lijkt het niet onmogelijk en werkt het ook niet frustrerend als je een dag bijvoorbeeld wel weer veels te laat naar bed gaat. Wat kan helpen bij het nemen van de tijd is door klein te beginnen. Probeer stap voor stap een bepaald patroon te doorbreken in plaats van het rigoureus om te gooien. Als je meer wilt bewegen ga dan niet meteen proberen de marathon van volgende maand als einddoel te hebben, maar begin eerst eens bij rustig een paar keer in de week naar de sportschool te gaan. Ook dit geeft veel meer een positieve draai aan het doorbreken van je negatieve patronen. Op deze manier lukken dingen namelijk wel in plaats van dat het een zware, misschien zelfs onmogelijke opgave wordt. 

Uit het onderzoek van HBR is gebleken dat het maken van een “yes list” goed kan helpen (Mills, Kessler, Cooper & Sullivan, 2007). Niet getreurd, dit kost maar een aantal minuten van je dag. Op deze manier kan je zien, aan de hand van het patroon dat je zou willen doorbreken, wat op een dag wel lukt om dichter bij dit doel te komen en waar je nog een beetje tekort schiet. Hierdoor kan je heel simpel zien per dag of je het voor elkaar krijgt een gewoonte te doorbreken.

Effecten van het doorbreken van patronen

Het doorbreken van ongezonde patronen heeft  impact voor zowel een individu, als de omgeving waarin dit individu zich bevindt, denk bijvoorbeeld aan de werkvloer. Als een werknemer gezonder leeft, heeft hij meer energie en een betere focus. Dit klinkt heel cliche, maar door deze verbeterde gezondheid zijn er meer voordelen voor het bedrijf waarin het individu werkzaam is. Het zorgt namelijk voor hogere productiviteit en minder ziekmeldingen. Zijn jouw collega’s vaak ziek, dan kan je de “yes list” deze collega’s misschien wel cadeau doen De ziekmeldingen liepen in het onderzoek van Mills (2007) na een gezondheidsprogramma zelfs af tot 1/3e dag per maand! Dit was dus een verschil van 4 extra werkdagen per jaar per werknemer, niet geheel onbelanrijk dus. Naast deze voordelen voor het bedrijf zijn er ook individuele voordelen zoals minder stress, scherpere geest en gelukkigere werknemers.

Neem contact met ons op!

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel aantrekkelijk, maar wat kunnen wij hierin voor u betekenen? Heel simpel, er hoeven nu niet per direct rigoreuse patronen doorbroken te worden, u hoeft alleen contact met ons op te nemen via onze site, zodat u en uw collega’s de training patronen doorbreken kunnen volgen. Op deze manier kan er eindelijk afgerekend worden met de slechte patronen en zullen romantische gedachten veranderd worden in doeltreffende daden.

Belangrijk bij het doorbeken van slechte patronen is dus de gedachte van een negatieve sleur omzetten in een ‘positief voordeel’, waarin u het beste klein kunt beginnen. Wilt u preceis weten hoe u dit het best kan aanpakken en van professionals tips krijgen hoe uw meest rigide gewoontes doorbroken kunnen worden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op