Skip to main content
By oktober 19, 2023januari 4th, 2024Uncategorized
19 oktober 2023

Waarom ruimte tijdens het leren belangrijk is

We kennen het allemaal waarschijnlijk wel en het komt ons hele leven op verschillende momenten terug; niet effectief kunnen leren. Op de middelbare school begon het al bij de poging om Franse woordjes in je hoofd te stampen. Later gebeurt dit ook tijdens je studietijd; tentamen na tentamen en alsnog niet het idee hebben dat er ook maar iets in je hoofd blijft hangen voor meer dan een week. Dit blijft eigenlijk terugkomen, zo ook op de werkvloer. Denk maar aan al die bedrijfstrainingen waarvan je eigenlijk niks kan navertellen omdat het volledig is weggezakt. Kan het eigenlijk wel, dat effectief leren? Is het niet gewoon normaal dat we heel veel (ook nuttige) informatie vergeten na een korte tijd? Het is natuurlijk menselijk en het hoort erbij, maar er valt zeker wat aan te doen. Eigenlijk is er vooral één ding nodig om dit aan te pakken, namelijk ruimte. Dit klinkt lekker abstract, maar na dit stuk zal je begrijpen hoe dit jou voor altijd erbij gaat helpen om effectief te leren.

Spoedcursus geheugen

Om te begrijpen hoe effectief geleerd kan worden, is het fijn om te weten hoe geheugen precies werkt. Dat leggen we uit met behulp van het Atkinson-Shriffrin model:

 

Laten we beginnen we met een voorbeeld: de kleur van je schoenen. Je kijkt naar je schoenen en let op de kleur, dan komt deze kleur in het kortetermijngeheugen. Als deze informatie belangrijk genoeg wordt gevonden, wordt dit opgeslagen in het langetermijngeheugen. Wanneer je ’s ochtends je kleren kiest denk je na over de schoenen die je erbij aantrekt en dan haal je de informatie op uit het langetermijngeheugen.

 

Leren met ruimte

Het probleem ligt ook niet bij simpele zaken zoals de kleur van schoenen, maar bij het opslaan en ophalen van grote hoeveelheden informatie. Dan zijn er twee punten waar het mis gaat: de opslag naar en het ophalen uit het langetermijngeheugen. Gelukkig is daar een oplossing voor: spaced learning. Met deze methode wordt informatie driemaal (of vaker) geleerd, met daartussen een interval (bijvoorbeeld 10 minuten) waarin wat anders wordt gedaan (zoals lichaamsbeweging). Het onderzoek van Kelley (2007) heeft aangetoond dat deze manier van leren met intervallen effectiever is dan leren in één lange sessie. Er wordt gedacht dat deze methode van leren goed werkt, omdat het samenhangt met het gedrag van hersencellen. Hersencellen maken namelijk pas een lange termijn verbinding met elkaar na herhaaldelijk gebruik van informatie. Omdat de informatie bij spaced learning driemaal wordt herhaald komt dit dus beter overeen met de manier waarop hersencellen lange termijn connecties maken.

 

De voordelen

Het tastbare voordeel dat er binnen een bedrijfsomgeving gehaald kan worden met spaced learning is dat er met een training meer wordt geleerd en meer wordt onthouden. Dit leidt tot een hogere return on investment, ofwel het behaalde rendement van een training. Het beoogde competitieve voordeel van een hoog kennisniveau onder de werknemers wordt makkelijker behaald met zowel spaced learning als sterke ROI bij trainingen.

 

Neem contact op

In de trainingen van Hulshof TCP wordt er gebruik gemaakt van spaced learning om zo de beste resultaten te realiseren. Ook hebben we verstand van ROI, ROO en ROE om zo de resultaten van de training te evalueren en te kijken of die in één lijn liggen met wat er wordt verwacht. Neem daarom direct contact met ons op.

Neem contact op