Skip to main content
By november 15, 2022januari 12th, 2023Uncategorized
15 november 2022

Reconnecten met je collega’s

De afgelopen periode stond voor veel bedrijven in het teken van thuiswerken. Bijna alle processen werden op afstand doorlopen, van onboarding tot de uitvoerende werkzaamheden. Sommige collega’s hebben elkaar al maanden niet meer in het echt gezien of gesproken, anderen kennen elkaar zelfs alleen maar van het beeldscherm.

Inmiddels begint er langzamerhand verandering in deze situatie te komen. Bij veel bedrijven komen medewerkers weer vaker samen op kantoor. Met elkaar reconnecten op de werkvloer is dan ook actueler dan ooit. Kan de draad weer worden opgepakt wanneer iedereen opnieuw ‘live’ samenkomt? Blijft alles bij het oude, zoals we dat kennen van voor corona, of zijn er dingen veranderd die nu een aanpassing vragen in de werkwijze?

Dynamiek tussen collega’s

Na een lange periode van thuiswerken, kijken veel medewerkers ernaar uit om weer naar kantoor te gaan. Ze komen met frisse moed op hun werk en hebben zin om weer samen te zijn. Iedereen is gemotiveerd om als team weer samen productief te zijn. Maar al snel valt op dat de situatie is veranderd. De dynamiek is anders. Tijdens een meeting borrelen er vragen op: “Hier hebben we het toch al over gehad?”, “Dit was toch al besproken?”, “Waarom ben ik hier niet bij betrokken?”.

Medewerkers kunnen zich ook afvragen waarom ze ineens zo onzeker zijn in het bijzijn van hun collega’s. Het blijkt dat de terugkeer naar de werkvloer niet vanzelf gaat en iedereen een eigen proces van aanpassing doorloopt. De nieuwe situatie dient dan ook goed begeleid te worden, om als team weer als een geoliede machine samen te werken.

De dialoog aangaan

Hoe kan een bedrijf dit in goede banen leiden? De meeste managers hebben niet eerder met dit bijltje gehakt en zullen dan ook niet direct weten hoe ze deze nieuwe dynamiek het beste kunnen aanpakken. Allereerst is het belangrijk om überhaupt iets met de situatie te dóen. Luister naar je gevoel, dat waarschijnlijk al aangeeft dat de samenwerkingen nog niet zo lekker lopen. Laat dit niet sudderen, maar ga de dialoog met elkaar aan. Zorg ervoor dat iedereen weer actief verbinding met elkaar maakt.

De online-connectie die de afgelopen tijd centraal stond, is compleet anders dan live contact, waarbij de filter van het beeldscherm wegvalt en je je weer echt met elkaar verbindt. Begin de periode van terugkeer naar de werkvloer dus met stilstaan bij de veranderingen. Ga niet direct de vertrouwde routine in, maar ga met elkaar in gesprek over de actuele situatie en hoe iedereen zich hierbij voelt.

Je kunt als bedrijf zelf de uitdaging aangaan om dit gesprek op gang te brengen, maar het inschakelen van hulp is vaak effectiever. Wanneer wij als Hulshof TCP door een organisatie worden benaderd om begeleiding te bieden, kijken wij niet alleen naar het team op zich. Wij hanteren een bredere aanpak en analyseren drie niveaus: de mens, het team en de organisatie. Met een meetbare vooruitgang als resultaat. Elke sessie stellen wij ons ten doel om besef te creëren van wat mogelijk is binnen het team. Daarbij werken wij ook toe naar inzicht in welke middelen dit potentieel daadwerkelijk kunnen realiseren. Wij maken een passend programma voor het bedrijf, samen met jou als klant.

Breinleren om te reconnecten

Vraag je je af hoe het kan dat iedereen zo moet wennen aan de hernieuwde kantoorsituatie? De meeste teamleden hebben tenslotte gewoon contact met elkaar gehad de afgelopen tijd, alleen op een andere manier. Hoe kan het dat de manier waarop we connecten zo’n invloed heeft op hoe die connectie voelt? Dit heeft te maken met de werking van ons brein. En dan specifiek met ‘breinleren’, in het Engels ‘brain based learning’ genoemd.

Wat is breinleren?

In het brein ontstaan impulsen door zintuigen, beelden, herinneringen en gedachten. Via de uitlopers van de hersenen in het zenuwstelsel, vinden deze hun weg. Deze processen vinden altijd plaats, dus ook in de werksituatie. Het brein is plastisch, en wanneer bepaalde uitlopers en synapsen regelmatig worden gebruikt, zullen er in dat gebied na verloop van tijd steeds meer uitlopers en synapsen ontstaan. Dit is hoe het brein leert.

Breinleren op de werkvloer

Onder een aantal omstandigheden gebeurt het aanmaken van deze verbindingen extra snel. Bijvoorbeeld als er sprake is van veel herhaling. En ook wanneer je de nieuwe informatie zelf hebt uitgevonden, zelf de verbanden hebt gelegd of zelf betekenis hebt gegeven aan wat je doet, maken de stofjes in je hersenen extra snel en extra veel verbindingen. Na een lange tijd van thuiswerken, zijn er dus ontelbaar veel nieuwe verbindingen aangelegd, die het brein hebben laten adapteren aan deze nieuwe manier van werken.

Wanneer teamleden weer terugkomen op kantoor, is het brein niet meer aangepast aan de situatie en omstandigheden op die plek. Door de lange periode met andere werkomstandigheden, zijn alle uitlopers en synapsen volledig omgevormd tot die manier van werken. Kom weer tot een vruchtbare en prettige samenwerking binnen het team, door het aanreiken van tools en trainingen die ervoor zorgen dat het brein op efficiënte wijze aanpast aan de hernieuwde kantoorsituatie.

Trainingen voor ieder team

Wanneer jouw team na terugkomst op kantoor moeite heeft met samenwerken, is het verstandig om hulp in te schakelen. Bij Hulshof TCP bieden wij trainingen aan volgens het principe van breinleren. Precies de manier waarop iedereen de afgelopen tijd gewend is geraakt aan thuiswerken, zetten wij in om weer tot een optimale samenwerking op de werkvloer te komen. Op die manier creëren we opnieuw een team dat in zichzelf gelooft en zichzelf ook als een écht team beschouwt.

Ik wil meer weten!

Neem contact op

Wil je meer weten of wil je in contact komen met één van onze specialisten? Klik hieronder om onze contactmogelijkheden te bekijken.

Contactmogelijkheden