Effectief leiderschap voor bazen

Drie tips voor goed leiderschap


Jij bent een baas… maar ben je ook een leider? Dat is een vraag die veel leidinggevenden bezighoudt. En terecht. Want de kwaliteit van jouw leiderschap bepaalt in hoge mate hoe goed jouw mensen presteren. Maar dat is minder makkelijk dan het lijkt. Want wat is effectief leiderschap precies? Hoe stuur je jouw team of organisatie in de juiste richting, op een manier waar (bijna) iedereen zich prettig bij voelt? In deze blog geven we drie tips voor goed leiderschap die je vandaag al in de praktijk kunt brengen.

In de loop der jaren is ons beeld van wat goed leiderschap is langzaam veranderd. Vroeger was een leider ‘gewoon’ de baas. Die bepaalde wat je deed en wanneer je dat deed. De samenleving was hiërarchischer en niemand durfde het gezag van de baas ter discussie te stellen. Dat deed de baas ook niet bij zijn baas. Het was een overzichtelijke maatschappij waarin iedereen deed wat hem werd opgedragen en dat was dat.

Niet meer. Nu zijn we allemaal mondige mensen met persoonlijke belangen en ambities. Allemaal heel leuk natuurlijk… totdat jij dat zooitje ongeregeld moet aansturen. Opeens is het lastig dat iedereen zijn eigen belang heeft, naast dat van de organisatie. Werknemers willen zich ontwikkelen, promotie maken en ook met teamontwikkeling word je geacht iets te doen. Effectief leiderschap is in zo’n omgeving een uitdaging. Maar zeker niet onmogelijk. Sterker nog: de maatschappij van nu heeft bij uitstek behoefte aan leiders. Alleen niet zo aan bazen. Houd de volgende tips in gedachten en jij wordt (of bent) een baas in leiderschap.

1. Uit je visie en sta daarvoor

Een leider heeft altijd één oog gericht op de stip aan de horizon. Dat is waar jij en je organisatie naartoe gaan. Niet alles draait om die stip. Maar van tijd tot tijd wijs je in de goede richting. Hou er rekening mee dat niet iedereen in een rechte lijn naar die stip toe kan of wil. Zolang de beweging op langere termijn in de goede richting is, toon jij effectief leiderschap.

2. Practice what you preach

Je neemt mensen mee in je visie; je dicteert ‘m niet. Je visie zelf in de praktijk brengen is de beste manier om die uit te voeren. Laat mensen zien dat het werkt en ga voorop in de door jou gewenste richting. Doe zelf wat je van anderen verwacht. En werkt het niet? Wees dan zelf ook de eerste die dat constateert en wees in staat om over je eigen visie heen te stappen.

3. Stel je kwetsbaar en bescheiden op

De effectieve leider van nu staat niet op zijn strepen, maar is juist zijn eigen grootste criticus. Weet dat het – juist vanwege je positie – extra moeilijk is voor je werknemers om kritiek op je te hebben. Terwijl die kritische reflectie net zo hard nodig hebt als ieder ander. Opbouwende kritiek van je professionals is een van de grootste complimenten die je als leider kunt krijgen.

Ben je een baas en wil je een leider worden? Of wil je in gesprek met anderen over thema’s als goed leiderschap, effectief leiderschap en functioneel leidinggeven? Laat van je horen. Dan gaan we met elkaar in gesprek.

Talentontwikkeling in eigen hand?

Laat ons weten waar jij en je organisatie naar op zoek zijn.